Dans skaper glede!
Velkommen til Sandarringen!
Åpen dansekveld 4.1. 2016

Vi inviterer til åpen dansekveld 4.1. Da øver vi på balldansene vi skal danse lørdag 9.1.
Du finner også invitasjonen på historiskdans.com.

Gjester i dronning Victorias bryllup.

Mange kvadriljer er tilegnet berømte personer. På denne dansesøndagen var vi på besøk i dronning Victorias bryllup i 1840 gjennom kvadriljen " Victoria and Albert Wedding Waltz Quadrille". I første tur er vi på vei til kirken, i andre tur sitter vi og venter på brudeparet og lytter til kirkeklokkene og beundrer arkitekturen. I tredje tur blir bruden presentert, mens fjerde tur er brudgommens. Og som i alle bryllup er selve vielsen, femte tur, høydepunktet.
I alt 12 lærevillige og ivrige dansepar brukte søndagen til å lære denne kvadriljen. En meget hyggelig dansesøndag hvor latteren satt løst og konsentrasjonen var på topp.



Dansesømdag I Christianias tegn.

På årets ball skal vi danse flere danser fra Christianiamiljøet. Da passet det bra å ha en intensiv dansesøndag hvor Christianiadansene var i fokus.Vi hygget oss spesielt med Feier tilegnet frk. Gustava Holst: En egenarted feier fra 1804 fra danselærer Walcke sine håndskrevne dansebøker fra Christiania og Christiania Royal Quadrille: En frisk kvadrilje i 5 turer koreografert i Christiania i 1868 med flere originale motiver du ikke finner i andre kvadriljer. Ekstra hyggelig er å få besøk fra dansevenner fra andre ringer. Det ble en lærerik og munter søndag.
Bildet er fra Christiania Tivoli ca 1875.

Solen skinner på Gavelstad!

Ekstremværet Petra  hadde akkurat feid over Vestfold da Grenland stildansgruppe fikk solen frem under det årlige høstkurset på Gavelstad.
Dansevenner fra fjern og nær setter pris på denne anledningen til oppfriskning av gamle danseslagere og innlæring av litt nytt. På danselisten stod blant annet Schottischer Tanz, Mirella, Columbine, Anglo Dane, Schubertvals, Britta-polka, Pas d`Espagne, Promenade-kvadrille, Retour de Spa, Grefwinnan Brahe, Lilla Lotta, Princess Alice Kvadrilje, Menuettpolonaise, Engelsk dans nr. 21, Radetzky Marsj, Engelsk dans nr 1, Sekstur II, Firetur I. Nytt i år var blant annet en søt svensk kvadrilje- Lille Lotta.

Velkommen til ball 9.januar 2016!

Vi ønsker alle dansevenner velkommen til vårt nyttårsball 9.januar 2016.
En variert danseliste, god mat og samme pris som i fjor.
Kom og dans med oss.
Invitasjonen blir større når du klikker på den, eller gå inn på http://historiskdans.com/ .


Danseliste til ballet 9.1. 2016

Polonese

Vals

Figaro der alle danser  

Feuerfest /Bohemien National polka (danses samtidig)

Feier tilegnet frk. Gustava Holst

Heidenröslein  

Louisenpolka

Engelsk dans nr.17 (ny)

Christiania Royal kvadrilje

Pas de Quatre  

Brudevals

Prinsesse Alexandrines kvadrilje

Blomsterkvadrilje  

Schuberts vals

Drapers Garden

Quadrille Rüsse

Den store Menuetten  

Schottischer tanz

Carolinas Cadrilj

Dansk Lancier    

Gavott

Fransese

Vals


Kom og dans med oss!

Vi starter opp igjen mandag 24.8. kl 19 på Kurbadet i Sandefjord.
Velkommen!
Oversikt over våre øvingskvelder ligger i menyen til venstre.


Sommerball på Fredfoss

Juni 2015.
Også i år smilte solen under Kvadriljettens tradisjonsrike sommerball på Fredfoss kulturpark hvor to par fra Sandarringen var med. 85 dansere fra fjern og nær hygget seg med pardanser, rekkedanser og kvadriljer. Gøy at de norske rekonstruksjonene Molinasky og Engelsk Dands nr 17 etter Walcke var på danselisten. Ikke alle dansene var like kjente. Takk til Aage fra Sandnes som gjorde et tappert forsøk på å systematisere 7 noe desorienterte par i julekvadriljen. Mange nye formasjoner ble skapt i øyeblikket og smilet og latteren satt løst. 

Høydetrening med dansesko i Sveits.

April 2015
3 par reiste til Hasliberg, en times togtur fra vakre Luzern, for å øve inn nye danser med franske og sveitsiske dansere. Hoveddansen var Lancers Quadrille; en av de lengste kvadriljene vi noen gang har danset. I Kegel-Quadrille var det Redowa steg, vanlige i Europa og ukjente for oss. En søt, liten Engelskdans hadde Beethoven komponert, og en polka-cottilon hadde en morsom cottilon hvor vi laget hjerteformer. Rekkedansen Der Russische Kavalleri hadde en artig måte å få progresjon i dansen påPå avslutningsballet møtte vi også en morsom polonese.
I motsetning til hos oss, er det få faste dansegrupper som regelmessig danser historiske danser. De samles på intensivkurs og lærer nye danser der.
Instruktør var Isabel Suri, en dyktig pedagog og en meget inkluderende person.  

Danser fra Christiania

April, 2015.
I de senere år er det nedtegnet en rekke spennende og særpregede danser fra 1800-tallets Christiania. Også Christiania hadde sine mange og rike dansemiljøer, dansearenaer og ikke minst sine egne dansetradisjoner.
Bærum Balselskab inviterte til dansekurs i Oslo for over 60 interesserte dansere. Vi fikk prøvd oss i :

Feier tilegnet frk. Gustava Holst: En egenarted feier fra 1804 fra danselærer Walckes håndskrevne dansebøker fra Christiania.

Christiania Royal Quadrille: En frisk kvadrilje i 5 turer koreografert i Christiania i 1868 med flere originale motiv du ikke finner i andre kvadriljer.

Fir-Tur: En salongdans fra 1912 med en rekke små og elegante dansemotiv. Dansen er koreografert av danselærerinne Sigrid Thorn.

Mest overraskende var nok Fir-Turen, omtalt som en "dansebastard" med en fot i 1800-tallets dansetradisjon og en fot i "one-step"- tradisjonen rundt 1910. Dag Vårdal og Torun Riise, (bildet), er krumtappene i dette innsamlingsarbeidet. Instruktører var Torun Riise, Erik Hestnes og Per Kristian Elvestad.

En artig vandring i Christianias dansetradisjon med et spenn fra 1816 til 1912.


Øving til sommerballet på Fredfoss

Mars 2015.
Sommerens høydepunkt på ballfronten er Kvadriljettens sommerball på Fredfoss i juni. 21 rekkedanser, pardanser og kvadriljer venter på ivrige og kyndige dansere. Som en forsmak ble det arrangert kurs i tre av de aktuelle dansene. 5 kvadriljer ble grundig instruert av Kenneth og Tove Fosserud.
"Princess Alice": En valsekvadrilje med tre turer. Musikken og dansen inviterer til myke og elegante trinn og bevegelser. 
Engelsk dans nr.17 fra 1802. Denne rekkedansen er hentet fra en dansebok av den svenske danselærer Sven Henric Walcke; "Toure-Bog af Engelsk- og Contra-Dandse for mine Elever." Det var ingen noter til danseboken, og musikken som er valgt, er en "Engelis" fra 1762. En enkel rekkedans uten ståerpar.
"Molinasky" var en populær rekkedans i hele Skandinavia. På øvingen i Drammen brukte vi steg fra den norsk danselitteraturen. Men, som det står i instruksjonhefte, kunne vi:  "Alternativt brukt steg og stil fra den europeiske danselitteraturen. På den måten ville vi trolig komme nærmere den originale utførelsen i stil".
En kvikk rekkedans.
Kilde: Dag Vårdal og Torun Riise.


- "Den er fin, kan vi ta den en gang til?"

Mars 2015. Og vi tok den en gang til. En jovial og dyktig dansemester lot CD orkesteret ennå en gang spille opp til Scottischer Tanz. Joseph Strauss sin smektende musikk forplantet seg til bena og det var bare å gli avgårde. En helt ny dans for oss, som vi "tar med oss hjem". Som alltid var det god stemning på miniballet i Grenland. Med smil og "husker vi dette?" latter danset vi både kjente og ukjente danser. Som det ble sagt " Dette er ingen eksamen, vi skal kose oss med dansen!" Det gjorde vi, og kakene til kaffen var prikken over i én. Og jamen fikk vi ikke Schottischer Tanz ennå en gang! 4 par fra Sandarringen hadde et flott miniball.
Musikken er på Itunes, søk på "Schottischer Tanz".


Artig vri på polonesen på Ball i Skiptvet.

Februar 2015.
Hele Sandarringen dro over fjorden til Østfold og Smaalenene stildansgruppes ball. Danserepertoaret er noe forskjellig fra vårt med større innslag av Playforddanser.
Medlemmer fra Smaalenenes stildansgruppe bidro med en playforddans i tv-serien "Anno". Playforddanser har sitt utgangspunkt i enkle danser som "the country folk" danset i perioden 1651-1850 med hovedvekt på 1700-tallet. I tre bøker er over 1000 forskjellige danser skrevet ned.
Notatene er ofte mangelfulle og krever en del tolkning. Playforddansene ble danset av eliten, og de første dansene var franske. På https://round.soc.srcf.net/playford
er en fin orientering om Playforddansenes opprinnelse.
En fin overraskelse var polonesen til levende luttmusikk og en liten historietime om barokkmusikk og dans. 
Resten av kvelden koste vi oss med gamle "slagere".
På https://www.youtube.com/watch?v=OxI616iJTqs er Playford dansen Mr. Beveridge´s Maggot.


Dansesøndag til vakker musikk.

1.februar 2015
20 dansere hygget seg i vinterværet med Quadrille Stirienne. De fem turene er enkle, det er den vakre mellomdansen som krever mest øving. Quadrille Stirienne er en "flørtedans", hvor mannen skal varte opp kvinnen, og kvinnen kan velge om hun tar i mot invitasjonen, eller ei. I løpet av noen timer var alle kvinnene overbevist(!) og dansen satt i ben og hoder. En fin søndag.
Vi kommer til å flørte videre på mandager...

Innflytterere møter Sandarringen

Januar 2015. 120 innflyttere tok i mot Sandefjord kommunes invitasjon og ble orientert om alle tilbud fra byens mange frivillige organisasjoner.
Sandarringen viste bilder og filmklipp fra en lang historie og delte ut informasjonsbrosjyrer til interesserte.

Vårt tjuende nyttårsballball på Kurbadet

Januar 2015. Mens springfloen lekte seg rundt Kurbadet, hygget over 60 dansere seg med god mat og et utall ulike danser.  Til levende musikk ble det danset pardanser, rekkedanser og kvadriljer. 
Utdrag av velkomsthilsenen til våre gjester:-

Vårt 20. ball pluss et fellesprosjekt!

Er d`ikke  kjekt!?

 

Tenk for en vei vi alle har gått;

Først tråkket vi steg;

det gikk nokså smått..

Nå chassérer vi vektløst i vals og gavott,

er d`ikke flott!

 

Da dansen og vi var ganske ferske,

fikk angsten herske.

Strevet bestod i at ”flate det ned”…

og i at få alle trinn og vendinger med,

kan I huske det!?

Det var som at starte en helt ny skole:

Visst var vi fine i våre flotte kjole…

men tråkket vi feil, du store min:

Da sèg mørket inn,

og vi visste hverken ut eller inn…

Nu blikker vi uredd rundt til hverandre,

og håper det i alle fall er én som kan det…

  

Til toner som lever

fra musikere som strever

med å gi oss alt vi krever,

svever vi frem:

Velsigne dem!

 

 

 


Juleball i Dresden

Desember 2014.
Et par fra Sandarringen var på juleball i Dresden. Etter 4 dager med øving på nye skritt og formasjoner var det tid for ball på et av Dresdens mange slott; Schloss Albrechtsberg. Med hjem ble mye god musikk og nye, fine danser. Mange komponister har bidratt med fengende musikk til franseser, og en ny utgave av denne kom med hjem: Dansen kan du se her. (Hold ctrl tasten nede og trykk på linken)
Den største utfordringen var en mazurka-walzer med mange ulike skritt og rytmer. Kvadriljen Victoria og Albert Wedding er en ny og fengende kvadrilje med 5 turer. Mye gøy å jobbe videre med!

Haugtussa feiret grunnloven med fest.

Hundre dansere fra fjern og nær viste at leikfestene til Haugtussa er noe mange ser frem til. Denne gangen var grunnlovsjubileet rammen rundt festen. 7 dansere fra Sandarringen hygget seg med mye sang og dans. Etterkommere av Eidsvollsmenn fra distriktet hadde på seg tidsriktige kostymer og fortalte om sine berømte forfedre.
En fin leikfest i Haugtussas ånd.

Kurs mellom vindkastene.

Oktober 2014. 20 dansere trosset vær og vind og reiste til Laholmen hotell i Strømstad for å lære " Alliance - Quadrille von 3 Paaren(1865) "Schneeball" og "Le grand Polonaise."
Hoveddansen var "Alliance von 3 Paaren", en morsom dans med fire turer hvor dansestrukturene er annerledes enn det vi ellers ofte danser. Etter 10 timers øving med høy konsentrasjon og mye latter var dansene blitt våre egne. 
Også i år var dansere fra Oslo historiske dansegruppe våre gjester; det er alltid like hyggelig.
Et utdrag av dansen finner du i menyen til venstre i bildet.

En reise i dansens historie.

Oktober 2014. Beboerne på Forsmannsenteret satte pris på vår oppvisning.
Mens regnet pisket ute, dro vi på en reise i dansens historie. Gjennom dansene
Brudevals, Heidenrøslein, Blomsterkvadriljen, Louisenpolka og Carolinas Cadrilj fikk vi presentert ulike danseformer og strukturer.

Vellykket kurs på Gavelstad.

September 2014
I høstsol ble det årlige stildanskurset i regi av Grenland Stildansgruppe avholdt på Gavelstad. Det ble tid til repetisjon av gamle slagere, blant annet Nordlekdanser og noen nye, fine danser som dukker opp igjen på miniballet til våren. Vals 1810, Schottischer Tanz, Radetzky-marsj og Engelsk dans nr 21 er "nykommere" som de femti danserne fikk en innføring i.
Det er bare å legge seg i trening...
Instruktører var Vidar Fanavoll og Kjell Lars Andreassen som kunne glede seg over gode tilbakemeldinger fra fornøyde dansere.

Stildans i Preståsen

Juni 2014
Det er ikke hver dag vi er "oppvarmingsinnslag" for en teaterforestilling.
500 var møtt opp for å se uroppførelsen på skuespillet om Christopher Hvidt.
Scene var i Preståsen og byen med havnen var forestillingens flotte bakteppe.
Vi danset en tur av Fransesen, med egen Vestfoldmusikk, firetur fra Romerike og Fandango.
Mer om skuespillet finner du her http://www.sb.no/nyheter/drama-med-byen-som-kulisser-1.8452624#reloaded

Feiret grunnloven med bading, dans og musikk

Juni 2014. (Sakset fra SB mandag 2.juni)
"Helse og kultur i eldre tider" på Kurbadet ble en hyggelig, seriøs og underholdende forestilling. Rammen var Sandefjord Sangforening foran Kurbadbygningen og Sandar Spellemannslag i Paviljongen, omkranset av badebetjeningen og badegjesten, stilige dansere fra Sandarringens Stildansgruppe, en feldskjær, samt fylkeslege Svein Lie og Svein Ingebretsen. De to sistnevnte knyttet det hele sammen i en av sekvensene med dr. Thaulow, mens fylkeslegen kommenterte med dagens øyne. Sangforeningen åpnet med en avdeling, senere fulgte autentisk musikk fra 1800 tallet og danser fra samme periode. Høydepunktet var badingen av badegjesten. 300-400 mennesker koste seg i sommerværet. Kurbadet venner hadde satt sammen et variert og underholdende program som publikum tydeligvis satte pris på. Det hele ble behørig avsluttet med "Ja, vi elsker".

Dansesko byttes ut med reker og hvitvin.

Juni 2014
Med vikingskipet Gaia stevnet vi ut Sandefjordsfjorden og hadde
sommeravslutning i havgapet. Nå er det snart sommertid med late, lange dager.
Sandarringen ønsker alle dansevenner en flott sommer og ser frem til nye dansemøter til høsten. Vi har mye å glede oss til; blant annet dansesøndager på Kurbadet, kurs på Laholmen og vårt eget ball i januar 2015.
God sommer!😀

Ekte sommerball på Fredfoss Kulturpark

Mai 2014
3 par fra Sandarringen fikk prøvd seg i kjente og ukjente danser da sommergradene hygget seg på øverste del av gradestokken under Kvadriljettens 15. sommerball. Den store og luftige dansesalen ga de over 100 danserne god plass til å utøve sine danseferdigheter. Dansemester Magne Sørøy ledet oss gjennom kvelden med glimt i øyet og med noen få stikkord på de rette plassene.
Takket være en ekstra øvingskveld med dansevenner fra Telemark, hadde vi rimelig kontroll på ellers ukjente danser. Blant de nye dansene likte vi godt Heidenröslein, den tar vi med oss hjem. På sommerballene til Kvadriljetten treffer vi ofte dansere vi ellers ikke danser med,fra blant annet Romerrike Turdanslag og Øvre Romerike Stildans. Ca 14 ulike stildansgrupper var representert.

Dansekurs midt i Sveits

April 2014
Årlig holdes det dansekurs ulike steder i Europa. Den sveitsiske instruktøren Isabel Suri har kurs i mange ulike former for historisk dans. Ett av parene i Sandarringen reiste på et kurs i historiske danser fra det 19. århundre. Sammen med dansevenner fra Oslo historiske dansegruppe opplevde vi storslått natur i full vår, et meget godt undervisningsopplegg og stor gjestfrihet. Kurset ble holdt på et lite kurssted en times reise fra Luzern, ca 1000 m.o.h.
Hoveddansen var kvadriljen Le Menuet des Salons fra 1875. I hver av de fem turene var det mye å huske på,og den var ekstra morsom å lære, fordi den liknet lite på de fleste kvadriljene vi kjenner fra før. Prikken over i-en er den fengende musikken. Quadrille Alliance fra Berlin 1864 er for tre par. Enkle og allikevel overraskende formasjoner og fin musikk gjør dette til en morsom dans. 
På det uformelle avslutningsballet gikk vi en polonese med mange flotte og, for oss, ukjente formasjoner.
Turen, opplegget og menneskene vi traff frister til gjentagelse neste år!


Dansesøndag på Kurbadet - i Østerrike

Mars 2014
Vår andre ”Dansesøndag på Kurbadet” var tilegnet Quadrille Stirienne. Koreografi og musikk var første gang nedtegnet i Graz i 1847. Graz er hovedstaden i den østerriske delstaten Styria, som kvadriljen har tatt sitt navn fra - "Stirienne - dans fra Styria."
Komponisten av Quadrille Styrienne, Andreas Leonhardt, hadde militær bakgrunn. Innspillingen vi bruker er av de tre eminente musikerne fra Snoghøj.
Koreografen Eduard Eichler er også kjent for Alpekvadriljen.
Danserne denne søndagen klarte på noen få timer å mestre både den vakre mellomdansen og de fem muntre turene. Godt gjort!
Vi fortsetter med "Dansesøndag på Kurbadet" til høsten. Vi skal blant annet holde liv i Quadrille Stirienne, Alice Quadrille, Schneeball en Ronde og Blomsterkvadriljen.
- Og før høsten kommer har det sikkert dukket opp nok en vakker dans med flott musikk...


Det blomstrer i Drammen.

Mars 2014.
To par fra Sandarringen tok turen til Kvadriljetten i Drammen for å lære bort Blomsterkvadriljen. Det ble en aktiv og hyggelig lørdag. Ca 40 dansere var lydhøre og lærevillige og la hele Blomsterkvadriljen under seg.

Med nål og tråd, og et sikkert blikk for vakre linjer.

Mars 2014.
Empire og krinolinekjoler var tema for sømkurset "historiske klær" som ble arrangert over to dager av  nål og tråd entusiaster fra Smaalenene stildansgruppe og Kvadriljetten Stildansgruppe. 
Sandarringens deltager var meget fornøyd med kurset og  kursholder Gert Allenhall fra Sverige.
Målet for kurset var å lære å sy empire/krinoline kjoler, tilpasse mønster og litt historikk om klesstilen i perioden 1800-1860.
Lyst til å drømme litt?:  www.ateljealenhall.se



Husker du? - Det var tider, det!

Mars 2014.

Det har gjennom flere år vært drevet innsamling av folkemusikk I Vestfold. Vestfoldarkivet forvalter Gjerdesamlingen (bildet viser spillemann og inspirator Øystein Gjerde) med opptak av både instrumental og vokal tradisjon, foretatt i årene 1979-1986. Sandar Spelemannslag og enkeltpersoner er også viktige i innsamlingsarbeidet. For tiden arbeider Svein Åkerholt og Reidar Ottesen med notesamlingen fra Klokkargården i Lardal.

Nå vil Sandarringen gjerne bidra i dette innsamlingsarbeidet og har tatt inititativ for å få digitalisert  store mengder bilder og super 8 filmer som ligger i medlemmenes skuffer og skap.

 


 



Tradisjonstro miniball i Grenland

Mars 2014
Det var et stort danserepertoar de nesten 60 danserne møtte på Grenland stildansgruppes årvisse miniball. Her var Polonese, Annina, Anglo Dane, Moulinetpolka, Brudevalsen, Pompadur, Feuerfest-polka, Annen-polka, Bostonvals, Bonsieu, Den 6:te December, Grefwinnan Brahe 1, Carolinas Cadrilj, Lancers dublert, Kromprinsesse Ingrids Kvadrille, Mølledansen, Firetur III fra Namdalen, Fransese, Menuettpolonaise, Duke of Kent´s Waltz, Draper`s Gardens, Engelsk dans nr. 26, Gavotte og Stora Menuetten. Med god instruktørhjelp husket vi det vi trodde vi kunne og lærte det vi ikke kunne. 
Den største utfordringen var Annnen-polka som virkelig var en annerledes polka med flott musikk og overraskende formasjoner. Våre dansevenner på andre siden av fylkesgrensen er flinke til å skape en god og avslappet stemning og det er alltid hyggelig å møte dansevenner fra fjern og nær.

"- Blame it on me!"

Smaalenene stildansgruppe har gjort et varp ved å få den engelske instruktøren Diana Campbell til Norge. 6-7- juni underviser hun i Skiptvet Diana Campbell er en meget humørfylt og sprudlende instruktør. Hun har drevet med historisk dans i England en årrekke og har rekonstruert en rekke danser. Hun er meget lettforståelig, karismatisk og som sagt en meget munter dame. Det er en opplevelse å bli instruert av henne.
Hennes sluttreplikk før en dans skal prøves ut kan være " If anything goes wrong ,- blame it on me!" , etterfulgt av en klukkende latter.
Flere praktiske opplysninger om kurset vil etter hvert komme på http://smaalenene.org/index.html

Søndagskurs på Kurbadet

2014 i februar. Vår første "søndagsdans på Kurbadet" ble hyggelige timer med dansevenner fra Grenland og Oslo.
Hoveddansen var Princess Alice Quadrille, en liten kvadrilje på 3 turer, tilegnet prinsesse Alice Maud Mary, en av dronning Victorias døtre. Vi danset den til den engelske originalmusikken.
Det finnes også en tysk musikkversjon, en fengende Johann Strauss melodi; "memories of covent garden": http://www.youtube.com/watch?v=8KOw6YyJ54A
Vi lærte også den lille "Schneeball francaise en ronde" som er en morsom rekkedans på ring. Som en sneball "ruller" danserne på en indre og ytre ring.
Blomsterkvadriljen er en meget populær dans og ble som avslutning repetert og danset igjennom. 
 

Ball med englesus.

2014. For tyvende gang arrangerte vi nyttårsball for over 65  dansevenner.
Med levende musikk hygget vi oss med pardanser, rekkedanser og kvadriljer.
Nytt av året var visningen av blomsterkvadriljen, en dans vi har stor glede av.
Takk til alle gjestene som gjorde ballet mulig.
Bildet: Englene vendte tilbake og viste glimt av kurbadets historie.

Kaiserliche Weihnacht in Dresden

Desember 2013
Tema for årets adventsball i Dresden var jule-og vinterinspirerte danser fra 1840-1905. Stildansere fra åtte ulike land og dansemiljø møttes til hardtrening under ledelse av Sylvia Hartung,( creanc.com). Hoveddansen var en adventskvadrilje fra 1861. Hver tur symboliserer en av de fire søndagene i advent, og under ballet ble det tent ett nytt lys for hver tur. Meget stemningsfullt. Fjerdeturen var en utfordring som det skandinaviske oppsettet klarte bra.

"The Princess Alice Waltz Quadrille" er en stilfull valsekvadrilje. Temaer fra "Minner fra Covent garden" ( 1867) av Johann Strauss II passer godt til denne kvadriljen med tre turer.

Mest populær rundt 1844 var "Polka Bitte schön". Skrittene og figurene er hentet fra tyske og bøhmiske polkasteg og-figurer. En morsom pardans.
Musikken hører du her: http://www.youtube.com/watch?v=xe1gvqcYKtk

Dansen "Kehraus" fra 1880 avsluttet alle ball i denne perioden. Denne pardansen på ring har fem temaer; vals, polka, tyrolienne, reinlender og galopp. Etter den livlige galoppturen ender alle i stor ring, og ballet er ferdig.
I tillegg til de ovennevnte dansene, danset vi "Quadrille Francaise" til musikk fra "Flaggermusen", og mindre, morsomme danser på ring, som f.eks "Schneeballfrancaise en ronde", "Schlittschuhläufer" og en liten engelsk-dans til "Jingle bells".
Gøyest var en stilfull koreografert vals hvor alle danserne deltok.
Musikken til denne kan du høre her: http://www.youtube.com/watch?v=0j9EJO4V7V0
4 dager med trening ble belønnet med ball i slottet Albrechtsberg til levende musikk fra henholdsvis et sprudlende symfoniorkester og en fantastisk pianist. 
http://www.schloss-albrechtsberg.de/


Det blomstrer i Sverige.

Oktober 2013.
Vårt tradisjonsrike høstkurs på Laholmen hotell i Strømstad stod i blomstenes tegn.
Også i år var Blomsterkvadriljen vår hoveddans. En kvadrilje med 6 turer med hvert sitt blomsternavn som korresponderer med de ulike formasjonene. Blumen-Quadrille ble skrevet ned i Wien i 1885 og er rekonstruert av Sylvia Hartung, en av Tysklands kjente instruktører i historiske danser.
Vi hygget oss også med den vakre og stilige pardansen Frülingsboten Waltzer. Dansen er rekonstruert etter tyske, østerrikske og amerikanske kilder. Dansens ulike element kjenner vi fra før, men rekkefølgen og overgangene er nye.
I dansen La Tempète, (rosedansen), var blomstene virkelig til stede. Hver kvinne fikk en blomst, og i denne enkle rekkedansen ble blomstene "skattet" og byttet. Mye latter og moro når blomstene skulle skifte eier.
Vi avsluttet med  Quadrille Francaise  som ble danset for første gang på begynnelsen av 1900-tallet. Den har mange formasjoner vi kjenner fra francaisen som danses på norske ball, men den skiller seg fra denne ved at den er mye friere og livligere. Dette er dansen hvor musikken inviterer til løssluppenhet i alle de fem turene. Skrittene er enkle, formasjonene mange og tempoet akkurat passe til å bli varm av. Tid for smil og danseglede! Morro! På dette klippet kan du se formasjonene.Vi har en annen musikk med høyere tempo og mer livsglede. http://www.youtube.com/watch?v=OGgdGBMLFxE
Gode dansevenner fra Grenland stildansgruppe, Smaalenene stildansgruppe og Oslo historiske dansegruppe gjorde dansehelgen ekstra vellykket. Hyggelige måltider og utfordrende quizer sveiser oss enda mer sammen.

Ballglede ved vannkanten.

August 2013
For første gang arrangerte Austegdelaget ball med gjester utenfra. Ballet var lagt samtidig med Kjæmpestaden, en historisk folkefest rundt Pollen i Arendal. Vi ble tatt meget godt vare på: Fredag 30. ble vi hjulpet med innkvartering, fikk et kort og muntert repetisjonskurs : ” Slik gjør vi det i Arendal” og koste oss i et ost-og-kjeks- selskap hos ballmesterinnen på kvelden. Lørdagen var det draktparade for alle lag av folket,stildansoppvisning og anledning til å beundre vakre trebåter som duvet på indre havn.
Høydepunktet var ballet lørdag kveld i Arendals gamle rådhus, som opprinnelig ble bygget av Arendals mektigste mann og hans ”pragtelskende” hustru i 1815.  I dette paleet i empirestil var det ofte store selskap hvor de kondisjonerte kunne vise seg frem.
Nå var det vår tur. Etter god mat og glimrende underholdning fra egne krefter, med blant annet "Pider Ro"-historie og kraftfull sang av noen ”halvfulle svenske studenter,” var det dans.
En av dansene var ny for de fleste av de tilreisende gjester; Landskronakadrilj. Den var tatt med, i følge dansemesterinnen, for at nå var det vår tur til å slite med en dans vi ikke kunne! Ellers danset vi brudevalsen, Pas de quatre, Pas de Patineurs, Childgrove, Fransese, Moulinetpolka, Duke of Kent`s Waltz, Spielmann, Den 6. Desember, Kronprinsesse Ingrids Kvadrilje, Feuerfestpolka, Drapers Garden, Hole in the Wall, Menuettpolonaise, Anglo Dane, Grewinnan Brahe, Gavotte og til slutt Den Stora Menuetten.

Noen av oss ble også med på båttur på søndagen til et gammelt losmiljø på øyen Merdø. Den varme fiskesuppen gjorde godt!

Takk til alle i Austegdelaget for tre flotte dager!


Dansekurs i Danmark

August 2013
Hvert annet år arrangerer driftige dansker et ukeskurs i 1800-talls balldanser på Snoghøj folkehøyskole like ved Fredericia. I år møttes over 60 dansere fra hele Europa og USA. Også i år var Norge godt representert med seks par. Årets to store danser var: "Rococo- Quadrille" fra Wien (1845) og "Simon's sets of Quadrilles". Kursets sveitsiske instruktør, Isabel Suri, førte oss gjennom en vakker kvadrilje med blant annet et morsomt menuettsteg og uvante strukturer. Kursets andre hovedinstruktør, Diana Campbell, lærte oss Simon´s sets of Quadrilles. En kjapp, morsom og løssloppen dans. Vi fikk også repetert Les Lanciers og Alexandrines kvadrilje. I alt danset vi ca. 15 ulike danser i løpet av denne uken. Kurset ble avsluttet med stort ball på Koldingshus festning. På ballkortet stod blant annet Dobbel kvadrilje, Sekstur, Polka, Country Dance, Galopp, Mazurka, Vals, Vingt- quatre, Mignon vals, Fransese, Scottish, Les Lanciers, Cottillon, Figaro, Rococo Quadrilles, Simon´s sets of Quadrilles og Alexandrines kvadrilje.

Inspirerende kurs ved Per Kristian Elvestad

April 2013
3 par fra Sandarringen hadde en inspirerende kursdag ved instruktør Per Kristian Elvestad da Oslo Historiske Dansegruppe arrangerte kurs i Bohemian National Polka og Quadrille Francaise.
Bohemian National Polka gjenskaper steg og formasjoner i polka slik den ble danset i Bøhmen på 1830-tallet, ca ti år før polkafeberen raste over dansegulvene.
Musikken er velkjent; Josef Strauss "Feuerfest Polka".
Her danses Bohemian National Polka av Stanford Vintage Dance Ensemble. http://www.youtube.com/watch?v=0oIJKAp2eCk
(Hold ctrl.- knappen nede når du trykker på linken).
Quadrille Francaise ble første gang danset på begynnelsen av 1900-tallet. Den har noen formasjoner vi kjenner igjen fra francaisen som danses på norske ball, men denne francaisen er mye livligere. Dette er dansen hvor musikken inviterer til løssluppenhet i alle de fem turene. Skrittene er enkle, formasjonene mange og tempoet akkurat passe til å bli varm av. Tid for smil og danseglede!
Morro! 
Noen smakebiter av den fengende musikken kan du finne på Itunes. Søk på "Les saltimbanques quadrille".
Per Kristian Elvestad er en meget dyktig instruktør. Ved sitt danseeksempel og inngående kjennskap til trinn, holdning, føring og formasjoner blir dansen mye mer enn en repetisjon av innlærte strukturer.
En meget vellykket kursdag.

Hjernetrim og danseglede i Dresden.

April 2013.
Dansere fra Tyskland, Østerrike, Sveits, USA, Danmark, England, Sør-Afrika og Norge har fått nye pardanser, rekkedanser og kvadriljer på sitt danserepertoar. 4 dagers intensiv øving kuliminerte i ball på et av Dresdens mange slott. Til et tsjekkisk symfoniorkester ble nye trinn prøvd ut og gamle trinn vekket til live.
En av hoveddansene var Europakvadriljen. Denne ble også danset på et ball i Wien i sommer hvor dette opptaket er gjort.
http://www.youtube.com/watch?v=MtFqAyLo00o
(Hold ctrl knappen nede når du klikker på linken)
Ellers lærte vi en morsom rekkedans for tre par, Alliance Quadrille fra 1864 som er rekonstruert i 2012 av Sylvia Hartung.

Det blomstrer i Sandarringen.

Mens minusgradene bet seg fast ute, var det blomster som var tema på dansegulvet. Instruktør Bjørg Nordgreen lærte bort Blomsterkvadriljen, en kvadrilje med 6 turer med hvert sitt blomsternavn som korresponderer med de ulike formasjoner. Blumen-Quadrille ble skrevet ned i Wien i 1885 og blitt rekonstruert av Sylvia Hartung, en av Tysklands kjente instruktører i historiske danser.
Det ble noen trivelige dansetimer, avbrutt av felles lunsj og kaffe og kaker.
Ekstra hyggelig var besøket av våre gjester fra Oslo historiske dansegruppe.
Det er alltid stimulerende å utvide vår danseglade storfamilie.
P.S.
Musikken er fengende. En smakebit ligger på ITunes. Søk på "Wiener couplet Quadrille". God fornøyelse!

Dansevenner møtes i Grenland.

Helt siden det store årtusenballet på Park Hotell har vi hatt meget god kontakt med stildansgruppen i Grenland. Vi møtes på kurs, utveksler danser og besøker hverandres ball og øvelseskvelder.
De siste årene har våre dansevenner i Telemark arrangert miniball. Ballkjolene legges vekk, men dansefoten er like aktiv som ellers. De oppsatte balldanser var ikke alle like kjente, så et og annet instruksjonsord i øret kom godt med.
I år var det også besøk fra Rogaland. Vi møtte rogalanddansere for første gang på kurs i Kristiansand på slutten av 90-tallet.
Det knyttes mange kontakter på våre kurs og ball, og i Grenland møter vi også danske dansevenner. Da blir det tid for en prat om smått og stort, og om de rette dansetrinn.

Danseglede i Østfold

Nesten 100 stildansere svingte seg på Smaalenenes ball i Østfold. 4 par fra Sandarringen  tok turen over fjorden, testet ut diverse småveier i Østfold før vi traff dansevenner fra fjern og nær. Ekstra hyggelig var det å treffe igjen våre danske instruktører som hadde lært oss kvadriljen "Les variété Parisiennes", en enkel og fin kvadrilje som nok blir adoptert av flere ringer etter hvert.
På danselisten var det mange Playford-danser, som var nye for oss, men lette å bli med på etter en kort introduksjon av en dyktig og inkluderende ballmester.
I dansemenyen var det gitt rom for flere valser og en galopp, en tradisjon fra ball på storgårder i distriktet.
Arrangørene, med leder Knut Lindløv og ballmester Jon Andreassen i spissen, skaper en god og avslappet atmosfære som fremmer dansegleden.
Morsomt var det også å lese den utleverte "Danseetikett" fra 1881: "Den dansende bør holde hodet høyt, dog uten å se frekk ut. Å alltid gå med nedbøyd hode ser ut som om man er redd eller har dårlig samvittighet"- "Kavaleren må ikke holde så hardt i sin dames hånd eller holde den igjen på en slik måte som om han er redd for at hun skal rømme"- "Til slutt vil jeg anbefale hver dansør å alltid danse med hansker, men aldri med sporer(!)" (kilde Carl Alfred Schantz).
Her er en variant av "Les Variétés Parisienne"  http://www.youtube.com/watch?v=eIV664awELM.
Her er en Playforddans fra 1701. http://www.youtube.com/watch?v=U4KjJvmtU24
(Hold controltasten nede når du trykker på lenken)

Nyttårsball 2013 for glade dansevenner.

Tåke, glatte veier og influensatrussel stoppet ikke ca 70 stildansere fra fjern og nær fra å svinge seg i pardansene, kvadriljene eller rekkedansene. Her var tid til å utveksle siste nytt, nyte synet av vakre kreasjoner og ditto vakre kvinner og rakryggede gentlemen. Etter mat av beste merke sang Vestfold Operakor oss opp i den syvende himmel. Så var det dans. Formasjoner skulle huskes, trinn perfeksjoneres og damene kurtiseres!
Da våre musikere avsluttet med en siste vals, var føttene ømme, hjernene slitne og hjertene fornøyde.( Foto Erik Skogen. Bildet blir større når du klikker på det)

Blomsterkvadriljekurs i Sverige

Sandarringen, denne gangen med gjester, har fortsatt sin tradisjon med dansekurs i Strømstad. Denne gangen var det "Blumentanz" fra Wien som skulle inn i hoder og føtter. Dansen, opprinnelig nedtegnet i 1885, ble gjenoppdaget av den tyske danseinstruktør Sylvia Hartung som i 2010 rekonstruerte den med original kvadriljemusikk fra denne perioden. Musikken er fengende og tempoet høyt. Her er plass til mye latter og moro!
"Blumentanz" har seks turer, og danserne står parvis på to rekker. 


Dansehygge og fjelltur på Gautefall.

Grenland stildansgruppe inviterte igjen til danseweekend på Gautefall.
Rundt 60 dansere lærte nytt og repeterte gamle slagere som hadde gjemt seg lenger bak i hukommelsen. Vi danset brudevalsen, Cousin Carl, Bostonvals, Kvadrilje ny 1819, menuettpolonaise, Pase Patineurs, engelsk dans nr.17, Britta-polka, Annina mm.
Et høydepunkt er den tradisjonelle fjellturen.
Med god sikt og en dyktig guide fikk vi et flott utsyn i alle himmelretninger.
4 par fra Sandarringen deltok på kurset. Dagen etter øvde vi på Kurbadet inn rekkedansen Drapers Gardens , en liten og elegant dans med vakker musikk.
- En fin helg med gode dansevenner.


Tradisjonsrikt sommerball i Vestfossen

Over 110 dansere hadde takket ja til Kvadriljettens sommerball på Fredfoss Kulturpark. 14 ulike ringer var representert, og under ballmester Magne Sørøy ble det danset pardanser, rekkedanser og kvadriljer. En velklingende trio underholdt med klassisk musikk og spilte også til kvadriljen "Den 6. Desember."
For mange av gjestene var den sjarmerende rekkedansen "Drapers garden" et hyggelig nytt bekjentskap som de to parene fra Sandarringen tar med seg hjem for introduksjon i egen ring. De store dansene "Gavotte" og "Den store Menuetten" gjør seg meget godt i den romslige dansesalen på Fredfoss kulturpark.

Maitur til Bremen

Sandarringens ungdomsgruppe hygget seg noen maidager i Bremen. Vi bodde godt, spiste godt og lo mye. Det ble tid til rusleturer i by og park, båttur med medbragt skipper og minigolfturnering. 

Dansk eksport av Pariser Kvadrille

Stildansmiljøet er internasjonalt. Vi reiser på kurs hos hverandre og deltar på ball i Danmark, England, Tyskland og ikke minst i Danmark. Folkehøyskolen Snoghøj er et viktig knutepunkt. Hvert annet år møtes dansere fra hele Europa for å lære nye danser, møte dansevenner og nyte den danske gjestfriheten. Smaalenenes stildansgruppe engasjerte to av Danmarks danseveteraner fra Vejle, Jytte og Alex Schou, for å lære bort Pariser Kvadrille.
Pariser Kvadrille er fra 1860-tallet. Den nye interessen for pardanser truet kvadriljene. Ballmestrene konstruerte derfor kvadriljer som tok opp i seg datidens nye danseformer, den vågale valsen og den lystige polkaen.
Resultatet ble bl.a. Les Varietes Parisiennes, eller Pariser Kvadrille som danskene kaller den.
Jytte og Alex er eminente instruktører, og i løpet av noen timer satt fem nye turer rimelig fast i hukommelsen.
Takk til dansevenner i Østfold som tok initiativet til dette hyggelige kurset.

Alltid hyggelige miniball i Grenland Stildansgruppe.

Nesten hele Sandarringen deltok på minballet i Grenland. Navn som Bonsieu, Spanskur vals, Stormurinn, Den 6 te Desember fikk liv med trinn, bevegelser og musikk. Flinke instruktører veiledet oss gjennom de 25 dansene vi hygget oss med.
På bildet er det Kjell Lars Andreassen som gir de siste stikkordene. - La musikken spille, så ser vi hva vi husker! Tid for smil, latter - og dansetrinn.

Nyttårsball med engler og operakor.

79 dansere fra fjern og nær var med å lage et vellyket nyttårsball.
Les mer i venstremenyen.

Juleball i Dresden

Juleball i Dresden er ikke helt lik norske ball. Les mer i venstremenyen.

Vellykket leikfest hos Haugtussa leikarring

Stikkordet for festen denne gang var "husærú". 5 medlemmer fra Sandarringen hygget seg med god mat og drikke, sangdanser, musikkdanser og tablåer fra 50- 60 tallet.

Stildanskurs på Gautefall

Grenland stildansgruppe var også i år vertskap for et vellykket kurs i historiske danser. 62 dansere fikk møte mange av balldansene som skal danses på ballet på Nordlek i 2012. Instruktørene var vel forberedt, og loset danserne trygt gjennom et variert knippe danser.
Det ble også tid til å repetere store danser som Gavott, Den store Menuetten, Fransese og Menuettpolonaise. I Grenland stildansgruppe er de flinke til å ta vare på det sosiale aspektet samtidig som kurset har god faglig tyngde.


Dansekurs i vinkjeller

Sandarringen la årets høstkurs til Moseldalen. I Bernkastel ble det danset i vertinnens vinkjeller. Dansestegene ble også erstattet med pedaler og sykkelstyre da hele flokken utforsket området rundt vinfestens midtpunkt. God sommervarme, et imponerende fyrverkeri og et vindrikkende folkehav er opplevelser vi tar med hjem.

Dans i samlet flokk.

Folkedansere fra Vestfold og Grenland danset og sang i samlet flokk på Hedrum bygdetun.

Sandarringen stilte både med folkedansere og stildansere. Vi var med på fellesopplegget og hadde også egne innslag, blant annet springdans. Stildanserne danset denne gangen sammen med Grenland stildansgruppe.

Les mer i venstremenyen.

"Husker du andre tur?"

40 timer med stildans gir mye danseglede, ømme føtter og trette hjerner.
Les mer i venstremenyen.

Sandarringen på landskappleiken

I år var landskappleiken i Seljord og Sandarringen med Svein Olav Løberg var deltager både i munnharpe spill og springdans.

Hyggelig miniball i Telemark

Mer om miniballet i venstre marg.

Nyttårsball 2011

Snøføyk, regn som frøs på bakken, vind og såpeglatte veier; Værgudene er ikke alltid på parti med ballet vårt. Dansere fra Hamar, Grenland, Østfold, Drammen og Oslo trosset imidlertid været og gjorde ballet vårt til en festaften. Musikerne fra Christiania Tour og Runddansensemble ga oss velklingende dansemusikk, lokalene var pyntet til fest og maten var førsteklasses.
I år var det en trompetist som underholdt under middagen.
Rekkedanser, pardanser, kvadriljer, smil og latter gjorde kvelden kort og sikkert hjemreisen lettere for alle våre gjester.
Les her om vårt nyttårsball i 2011. kilde: Sandefjords Blad

Danseglede på Kurbadet.

Sandarringen ble invitert til litauisk-norsk aften. Les mer under venstremenyen.


Kurs gir inspirasjon og ny kunnskap!

Å dra på kurs og ball er en viktig del av Sandarringen. Vår tur til Riksjubel i Gøteborg ga oss både inspirasjon, ømme føtter og mye latter.
Noen danser tar vi med oss hjem for å øve videre på.
Mer om Riksjubel 2010 under "nyheter" i venstremenyen.
Hvert år arrangeres det internasjonale vintage dances kurs i Tyskland.
2 av Sandarringens medlemmer danset seg igjennom et ukes kurs i den gamle kurbyen Marienbad i Tsjekkia. Mer om kurset under nyheter i venstremenyen.

17.mai feiring med lur, munnharpe og dans

Sandarringens 17. - maifeiring på Kurbadet startet med lurspill av Steinar Tanum, etterfulgt av noen strofer på munnharpe av Svein Olav Løberg.
Danseprogrammet var satt sammen av historiske danser og Vestfoldklassikeren: Springdans fra Vestfold. Vi danset Louisenpolka (pardans), Quadrille Russe (kvadrett), Springdans fra Vestfold, Pas de quatre (pardans) og tilslutt Carolinas Cadrilj som vi danset i ring med 6 par. Programmet var godt innøvd og satt som det skulle.
Plassen foran Kurbadet var fullt av besøkende som nøt godt av mat/drikke og musikk og dans.


Vi trosset snøføyk og dro på ball!

Kong Vinter lekte med oss denne lørdagen. Snøen lavet ned og føyk alle veier.
I Grenland var det gjort klart til ball. Deres danserepertoar er litt forskjellig fra vårt. Pardansene Orion og Britta Polka og en stilfull Gavott var nye for oss.
I alt danset vi 24 ulike danser. En hyggelig kveld med et alltid like hyggelig vertskap.