En reise i Sandarringen. Snarbesøk i gamle protokoller.
Innledning
Dette er et raskt streiftog gjennom Sandarringens protokoller.
Det er ikke noe forsøk på å gi en dekkende fremstilling av aktiviteten gjennom over 40 år. Momentene som er tatt med viser både kontinuiteten og variasjonen i aktivitetene.
før 1968
Sandar Bygdeungdomslag ble startet i 1925, og har helt fra starten av hatt leik- og folkedansaktiviteter. I årene 1927 – 28 hadde man Klara Semb som instruktør, og etter det har Sandarringen vært en aktivitet i bygdeungdomslaget til midten av 1950-tallet.
Navnet Sandarringen er trolig fra 13.12.1949, da starten av Sandarringen blir markert og dette står også i fana vår, som ble sydd på slutten av 70-åra.
1968
Sandar Bygdeungdomslag med Sandarringen
, da med Arnfrid Hole som leder.
ble startet opp igjen i 1968, med bl.a. Svein og
Sandarringen hadde etter oppstarten i -68, en omflakkende tilværelse, først på Haukerød badstue, deretter Skiringssal folkehøyskole, Helgerød skole, før man i 1985 endte opp på vårt nåværende øvingssted Kurbadet.
1969
I forbindelse med Sandefjord bys 125 års jubileum ble alle leikarringene i Vestfold invitert til leikfest i Jotunhallen.
Fru Hole Nordby var behjelpelig med leikinstruksjonen. Hun lærte oss mange sangdanser, reinlender, pols, firetur, seksmannsring m.fl.
Årsmeldingen dette året avsluttes med vår kjenningsmelodi ved oppvisninger : "Kjerringa med staven".
1970
Ingen opplysninger.
1971
Ingen opplysninger.
1972
Det fantes et leikmiljø i Sandar Bygdeungdomslag, men lite er nedskrevet.
1973
Leikmiljø på Badstua på Haukerød, i bygdeungdomslagets regi.
1974
"VESTFOLDSTEVNET I LEIK OG DANS 1974" ble arrangert første gang på Jarlsberg Travbane i Tønsberg.
Alle leikarringene i Vestfold var med; Borre Leikarring, Haugtussa Leikarring, Sandarringen, Lågendalsringen, Tunsberg Leikarring, Stokke Leikarring og Veslemøy Leikarring.
Fra Sandarringen: Gunlaug og Svein - Signe og Svein Olav
Dette stevnet har i høy grad vært med på å opprettholde en god vennskapsånd mellom leikarringene i Vestfold, og ble arrangert hvert år.
1975
27 medlemmer dette året. Øvingskveldene var nå på Skiringssal Folkehøgskole.
På en av øvingskveldene i vinter pyntet vi oss i bunad og dro opp til Lunden Aldershjem og hadde oppvisning i sang- og musikkdanser. Det var svært populært blant de eldre.
På årsmøtet kom Oddvar Styrmo med fela. Han spilte noen gamle melodier fra Vestfold som vi danset etter.
Navnet ble endret fra Sandar Bygdeungdsomslag Leikaring til Sandarringen. Dette er visst det opprinnelige navnet på ringen.
VESTFOLDSTEVNET I LEIK OG DANS1975 på Hovlandbanen i Larvik.
1976
VESTFOLDSTEVNET I LEIK OG DANS 1976 ble avholdt på Barkåker idretts- og samfunnshus. Lillebjørn Nilsen og Steinar Ofsdal hadde folkemusikk-konsert.
Freddy Kristoffersen med orkester hadde Gammaldansaften på fredag kveld.
Fem av gutta i Sandarringen har i vinter sydd seg ny bunad, etter modell av Hautussas mannsbunad.
Britt Myhre har vært instruktør, med Knut Ole Sjølyst som gjesteinstruktør.
Svein Aakerholt har hatt Gammaldanskurs på Viking Restaurant med god deltakelse.
1977
VESTFOLDSTEVNET I LEIK OG DANS Jotunhallen i Sandefjord i 1977.
Av sangdanser opptrådte vi med Vardevakt, Margit Hjuksa, Bendik og Årolilja, Tora Liti, Flaumen går, Strid for fred, Mannen og konen, Trolldans, Terningspelet og Å kjøre vatten.
Musikkdanser: Reinlender, Fandango, Sekstur to, Feier fra Vestlandet, Sandsværsreel i stor ring, Åttetur med mylne, Totur fra Aust-Agder, Eikereel, Feier med vals og Tretur fra Hordaland.
Denne sesongen har fem av de mannlige medlemmene sydd seg bunad fra Vestfold etter modell fra Haugtussa.
Vi hadde besøk fra nemda for bunadsspørsmål hvor det fortalt om bunader generelt, og hvor det også ble vist film av forskjellige bunader. Medlemmer fra Bondekvinnelaget var også invitert.
Nytt i år var gammeldansfesten vi arrangerte for publikum på Teaterlokalet.
Det var populært, så vi kommer til å gjenta det.
Flere på ringen var på leiklederkurs på Geirastadir turisthytte. Arild Degrum var instruktør.
1978
Det viktigste i år er oppstarten av vår egen barneleikarring. Gunnlaug Aakerholt er instruktør med god hjelp av Signe K. Løberg, Freddy Ryeng, Per Kittelsen.
Barneringen har dratt rundt på flere oppvisninger, deriblant på Vestfoldstevnet hvor de vekket stor begeistring.
To nybegynnerkurs har vi hatt. Svein Aakerholt var instruktør og vi hadde hyggelige avslutninger på Saga.
VESTFOLDSTEVNET I LEIK OG DANS 1978 ble arrangert på Barkåker Samfunnshus.
I år var det ekstra moro å gå i 17.mai toger for vi hadde vår nye barnering å vise frem.
Sammen med Borreringen har vi øvd på Vestfoldspringer. Instruktør var Erling Eri.
1979
Dette var året med to besøk fra Sverige. Bygdegilde fra Varberg kom til oss til Vestfoldstevnet i Larvik. Vi var på leikfester, hadde oppvisninger og gikk i bunadtog fra Torget. Freddy Kristoffersen med orkester underholdt på den store Gammaldansfesten i Framhallen.
Framhallen i Larvik i 1978,
Kun en uke senere fikk vi besøk av et folkedanslag fra Stockholm. Vi viste dem fylkesmuseet i Tønsberg. Noen valgte også å smake på rømmegrøten på seterkafeen. Vi var så heldige å få komme til gården til Isak Riis med frue på Hauane i Hedrum. Vi danset på låven til langt på natt.
Vi var også på Hjertnes hvor våre svenske gjester hadde en egen avdeling. De høstet stor applaus.
I pinsen var vi på gjenvisitt til våre nye svenske dansevenner, og i september besøklte vi Bygdegilde i Varberg.
Også i år var vi på flere kurs. Flere av oss var på Geirastadir og hadde kurs i Telespringar og Gangar.
Vi er heldige og har Øystein Gjerde som fast spellemann.
1980
Vi skal prøve å få ny fane til 17. mai.
Det kommer til å bli opprettet en felekurs komite med ett medlem fra Sandarringen, ett medlem fra barneleikarringen og Øystein Gjerde.
Gunnlaug og Svein Aakerholt var instruktører i pols for 30 personer i klubbhuset til STIF.
I bunadstoget i forbindelse med leikfesten i begynnelsen av mai hadde vi fått vår egen fane.
Jotunhallen 1980,
Vi var på besøk til Vassås hvor det lokale ungdomslaget "FRILYNT" hadde samlet lokale spellemenn. Vi hørte på og danset lokale dansevarianter.
Øystein Gjerde har begynt å undervise i hardingfelespill.
Vi engasjerte oss i reabiliteringen av Kurbadet.
1981
1.februar 1981 stifter noen medlemmer og Øystein Gjerde Sandar Spelemannslag. Han hadde da drevet med opplæring av elever på hardingfele siden høsten 1980. (Sandar Spelemannslag har i alle år vært en støttende kraft ved arrangementer og reiser som Sandarringen har arrangert. De har også øvd på Kurbadet siden høsten 1985 og vært en viktig del av folkedans / folkemusikktradisjonen i Vestfold de siste 30 år.)
VESTOLDSTEVNET I LEIK OG DANS PÅ Barkåker i 1981.
Vi danset på Park Hotell ved internasjonal symposium for arbeidsmiljøopplæring. 47 nasjoner var representert.
Vårt nystartet spelemannslag teller fort 10 medlemmer i alle aldre.
6 av medlemmene har nå bygd fele.
Eiker Spellemannslag spilte nok en gang til dans på vår årvisse leikfest.
31 medlemmer dro på midtsommertur til Varberg, Sverige.
1982
Anne Grethe Huseby, Svein Aakerholt og Øystein Gjerde har sammen med Egil Bakka reist rundt i Vestfold og samlet sang og musikkdanser med gamle Vestfold tradisjoner. Det er tatt opp på film og kassett. De laget også et hefte, og skal prøve å få oppbevart materiale på fylkesmuseet i Tønsberg.
VESTFOLDSTEVNET I LEIK OG DANS 1982 var i Kveldehallen.
Vi drar på hyggetur til Värmlandsforeningen i Stockholm etter rundspørring hos medlemmene.Flott busstur tur - retur med 30 deltakere.
Vaktmesteren på Helgerød skole får blomster for enestående tålmodighet på våre øvingskvelder. Vi er ikke alltid like flinke til å slutte til tiden.
1983
Også i år rykket det i reisefoten. I august dro 28 voksne og to barn til Hundested. Vi skulle delta i Stor-Københavns Folkedanserfestival. Gallaaftenen var et kjempearrangemnet med oppvisninger av grupper fra Frankrike, Finland, England, Danmark, USA, Holland, Polen, Tyrkia og Norge. Inntrykkene ble mange og enorme, både av musikken, dansen og draktene. Polens og Tyrkias profesjonelle grupper vil nok bli husket.
36 øvingskvelder dette året, alle på Helgerød skole.
Vi starter ungdomsring på Breidablikk ungdomsskole.
Sandarringens leikfest i aulaen på gymnaset i Bugården samlet 130 leikvenner.
I mai feiret vi Barneleikarringens 15 års jubileum med en kjempestor bløtekake og leikfest for barn i Ormestadhallen.
Torunn og Reidar Ottesen, Signe og Svein Olav Løberg danset Vestfoldspringar på Landskappleiken på Kongsberg. De oppnådde gode plasseringer. Dette var første gang en bygdedans fra Vestfold var representert.
Barkåker i 1983
1984
VESTFOLDSTEVNET I LEIK OG DANS ble holdt i Jotunhallen i 1984.
Det vekslet så på de ulike steder om arrangementet. Stevnet ble en tradisjon til slutten på 90-tallet, da komiteen for folkemusikk og folkedans i Vestfold (VFFL) ble nedlagt, grunnet liten interesse.
Så fra 19.7.til 26.7. 1984 ble turen lagt til Zagreb i Jugoslavia, hvor vi var med på en av Europas største folkedansfestivaler, med 49 dansegrupper fra hele verden, og hvor vi representerte Skandinavia.
Den mest imponerende opplevelsen var nok oppvisningen i den store Vatroslav Lisinskihallen. Her var det også TV-opptak, og vi fremførte "Strid for fred", "Halling" og "Reinlender med turer". Det var tydelig at folk satte pris på den noe fremmedartete
rytmen
.
Storoppvisningen i Lisinski konserthall var fullsatt, med 11 000 tilskuere og hele forestillingen ble overført i Eurovisjon. Sandarringen gjorde en meget god figur, og ble veldig godt tatt hånd om.
Fra 27.7 til 4.8 var de fleste med på ferietur til Adriaterkysten
1985
Sandarringen (bildet - Gro, Øystein, Torunn, Svein, Svein Olav) var en av de ivrigste dugnadsforeningene ved restaureringen av Kurbadet, og var første forening som startet opp sine øvelser her, høsten 1985.
I år gjestet vi for andre gang gjestet den årvisse internasjonale folkedansfestivalen i Newcastle. 500 danserer fra hele verden deltok. 27 dansere og spellemenn var med. Vi hadde 22 oppvisninger på seks dager.Sangdansen "Trollmor" ble særlig godt mottatt. En kveld arrangerte vi "rævkrok" på gulvet, noe som til slutt ble vunnet av en greker.
Som en overraskelse for et brudepar med norsk avstamning stilte Sandarringen opp som espalier, mens spelemannslaget spilte "Brudemarsj fra "Sandar".
1986
Også i år hadde vi oppvisninger på ulike institusjoner i kommunen. Nytt var oppvisningen på Aagards kafeteria for rengjøringpensjonistene i kommunen. Til sammen har vi hatt 22 oppvisninger.
Vi var med å feire Haderslev og Omegns Folkedanseres 50 års jubileum i Danmark.
Vi stilte opp med blomsterkranser og sverd da et par i ringen giftet seg.
I år har vi hatt sendinger i Sandefjord nærradio sammen med Spelemannslaget.
1988
Nyttårsfest på Helgerød klubbhus.
56 påmeldte. Musikk Asbjørn Wiik.
En populær tradisjon i mange år.
Gammeldanskurs på Kurbadet.
90 påmeldte.(kurset ble delt)
Instruktører: Eirin og Kjell Martinsen, Hilde og Jan Jansen, Torunn og Reidar Ottesen. Vals, Finsk Bondevals, reinlender, masurka, springpols, snoa og galopp skulle læres.
Weekendtur til Haderslev og det Sønderjydske Folkedansstævne. Helle, Jorunn og Knut Eilef var medbragte spelemenn.
Oppvisning på N.B.U landsstevne på Hovlandbanen, Larvik. Signe og Svein Olav Løberg danset springdans fra Vestfold sammen med Torunn og Reidar Ottesen.
Dugnad med purreplukking hos Hans Huseby. En viktig inntektskilde i mange år.
Sangdansseminar på Nesttun. Geir Egil Larsen var instruktør. Haugtussa var arrangør.
1989
Signe og Svein Olav Løberg og Torunn og Reidar Ottesen deltar på Austlandskappleiken. Christine Huseby og Helle Jansen var spelemenn.
I klassen for eldre folkemusikkinstrumenter spilte Svein Olav Løberg munnharpe og tussefløyte.
Ved flere anledninger har disse to danseparene deltatt på Landskappleiken og vist fra ”Springdans fra Vestfold”. Disse har også vært instruktører og har vært med i utviklingen av dansen til hva den er pr. i dag. Dansen ble rekonstruert på midten av 80-tallet, etter veiledning fra Eigil Bakka i Rådet for Folkemusikk og Folkedans.
Dugnad på Kurbadet. Alle må ta et tak.
Gammeldansfest for Sandarringen på Teaterlokalet. Musikk av Traaen's.
Kurs på Eidene kurssenter. Alle ringene i Vestfold var representert.
Jan Jansen spilte torader på festen.
40 - årsjubileum på Kurbadet. Foruten egne medlemmer var alle ringene i Vestfold representert. En av gavene var en sveivegrammofon som ble brukt da Sandarringen startet opp i 1949.
1990
Nyttårsfest på Helgerød, den niende i rekken.
Tidlig på 90-tallet ble det funnet en del eldre danser og dansemåter til eldre stildanser, trolig fra1800 tallet, og en del leikarringer begynte å lære seg og danse disse.
Polskurs på Kurbadet med 28 deltagere.
Springdanskurs med 26 deltagere.
Oppvisninger på Nygård sykehjem, Hauanskogen sykehjem, Mosserød alderhjem, Sandar sykehjem, Lunden aldershjem og Bugården aldershjem.
Kulturturneen; oppvisninger i Byparken, ved brygga, på Kurbadet og Vestfoldutstillingen.
Dugnad; plukking av stangselleri og purre.
Gladkveld på Kurbadet. Sandar Spellemannslag, Sandefjord Internasjonale Folkedansklubb m/ORK og Sandarringen var arrangør.
Solfrid og Odd Røed, Hilde og Jan Jansen og Ruth og Willy hadde oppvisning.
Storkurs på Gavelstad. 17 medlemmer deltok. Det ble danset og spilt norsk folkemusikk til langt ut i de små timer.
Leikfest med konsert av Sandar Spellemannslag først.
1991
Gjester fra Sverige på 17.mai. Fin oppvisning i Byparken. Borgertoget var fint til regnet kom. Fest på kvelden.
Dugnad på Kurbadet. Vi vasket gulv, vegger og tak i vestgangen. Det trengtes!
Bryggedagen er etablert og Sandarringen stiller opp. Spellemannslaget spilte. En vakker dag, mange fremmøtte hygget seg med dansen vår.
Sandarringen gjenskapte et bryllup slik det var for 80 år siden. Det ble fortalt om gamle brudeskikker og gjestene fikk servert mjød og pumpernikkelkake! Brudeparet hadde Vestfoldbunadens festdrakter.
22 fra ringen reiste til Nordlek i Danmark, et felles dansetreff for alle dansere i Norden.
Igjen en vellykket kanotur på Farris, en av ringens faste tradisjoner.
Sandar Spellemanslag feirer 10 års jubileum. Konsert og fest.
1992
Mange oppvisninger også i år. Sangdansene "Eg veit ei lita jente", "Hans og Hånan" og "Eg rodde meg ut" var med.
Oppvisning på Slottsjellet, syv par deltok. Sigmund Birkeland spilte lur.
Det ble danset Feiar fra Vestlandet, Klappdans, Halling, Falkvor Lomanson, Pariserpolka og Bendik og Årolija.
Oppvisning på Bryggedagen.
Sommeravslutning hos Gunnlaug og Svein Aakerholt.
Sandarringen deltar på Haugtussas 25 års fest. Der var også med et "stildanspotpurri" med fandango og kvadrilje.
Deltok i kulturuken med dansecafe/gammeldans og swing på Kurbadet.
1993
30 fra Sandarringen og Sandar Spellemannslag reiste på tur til Morgedal.
Vi var invitert av leikarringen og Spellemannslaget i Seljord og Kviteseid.
Dans på samfunnshuset hele kvelden og natta. De fra Seljord og Kviteseid viste hvordan de danset springar og gangar. Vi viste dem danser vi pleide å bruke og vi hadde samdans av forskjellige slag.
Oppvisning på losjen i Globusbygget.
Våren 1993 fikk vi en avdanket torgvogn, som vi pusset opp og brukte på bydager og Handelens dager frem til slutten av 2000, da vi ga den bort.
17. mai feires igjen med oppvisning i Byparken og deltagelse i borgertoget.
Under oppvisningen sjarmerte barneleikarringen alle da Harald Vileid, Reidar Ottesen, Odd Røed og Steinar Tanum danset sammen med barna.
16 dansere og 3 spellemenn reiser til Stockholm via Strømstad med M/F Sandefjord. Vi var invitert til spellemannstreff. Vigdis, Erlend og Ruth spilte og dansen gikk.
St. Hans-dagen ble feiret på Gogstadholmen med en gruppe fra Litauen. Var med i båtkortesjen ut fjorden. Kaldt og vått, dansen gjorde at vi holdt varmen.
Sandarringen danser på Handelens dag.
Fem dansere og fire musikere opptrer på M/F Sandefjord. Et velsmakende koldtbord var honoraret. Hvalfangervisen "Guttane fra isen" hadde vi satt steg til. Det ble vel mottatt.
Vi er med og åpner kulturuken i Hjertnes. 22 dansere og 6 spellemenn. Salen var stappfull av mennesker. Marsjen vi gikk ut på, til stor applaus, var Sandarmarsjen.
9 deltagere på VFFL's storkurs på Gavelstad. Reidar Warme fortalte engasjert om engelske stildanser og satte dem elegant inn i den rette historiske sammenheng. Det ble også instruert i så kompliserte danser som Lancier og Kvadrilje. Noen sangleker og springdans fra Vestfold ble det også tid til.
1994
50 festglade dansere begynner året med nyttårsfest på Helgerød klubbhus.
Et forrykende snøvær ga oss en spennende tur hjem i de små timer.
Kurbadet trenger en vask, vi stiller opp med bøtte og kost.
På 17. mai danset vi Klappdans, Berg det blå, Guttane fra isen, Polkamazurka, Reel fra Sandar, Bind deg en blomekrans, Stjernepolka, Pål sine høner, Seksmannsreel, Tremansreel, Det sto ein friar, Vesle guten, Treklappdans, Gunnersbopolka og Vardevakt.
16 oppvisninger hadde vi på vår tur til Holland midtsommers. Tidenes hetebølge gjorde bunader til et noe varmt plagg. Der treffer vi også "Martlet Sword and Morris men" fra Chichester.(som vi i 2009 besøker for andre gang). 220 folkedansere satte sitt preg på det lille stedet med 6000 sjeler.
En gruppe fra Tyrol som jodlet bergtok oss!
Oppvisningsruten ble i år utvidet med OBS! hvor ni par danset. Tølastepp, Skomværsvalsen, Åpen reinlender, Kråkevisa, og Pols var blant dansene.
1995
Vi prøver oss for første gang på ball. Over 130 påmeldte! Takket være god planlegging og sterk dugnadsånd fikk vi et ball vi kan være stolte av.
Sandar Spellemannslag talte denne kvelden hele 12 musikere. Da blir det trøkk!
Vi gikk polonese, danset vals, Kvadrilje, Lancier, mange rekkedanser og tradisjonelle folkedanser. Svein Olav Løberg var kveldens konferansier, mens Solfrid Røed ledet oss gjennom dansen.
Kjøkkengjengen var kveldens helter.
I slutten av januar var det "Velferdskveld ombord", med "Øl og dram og dagsrasjon nr.3". Med andre ord nyttårsfest med maritimt preg.
På hotell Kong Carl hadde vi oppvisning for Jotunansatte.
I foajeen til Park Cafe Teater danset vi for første gang Lancier offentlig.
Vi hadde helt nye stildrakter.
Sandefjord by fylte 150 år. Vi danset for Dronning Sonja både i Badeparken og på Kurbadet. På Kurbadet danset vi lenge før dronningen endelig kom. Vi døpte akkurat den turen om til "dronningens tur".
1996
Nytt nyttårsball med 130 dansevenner fra nær og fjern. Solfrid og Odd Røed ledet dansen sammen med Jan og Hilde Jansen. Under middagen fikk vi besøk av Kurbadets eget spøkelse, Dr. Thaulow, som, med skjelvende spøkelsesrøst fortalte litt om Kurbadets historie som badeanstalt. Mange godord fra gjestene sporer til ny innsats neste år.
Gjenvisitt 17. mai fra våre hollandske dansevenner fra Varsserveld. Alle 41 ble innlosjert privat, og ble vist rundt i steinbruddet i Tjølling, Kaupang, Kjerringvik, Gogstadhaugen og Sjøfartsmuseet. Gjestene var ikke sjøvante og noe utrygge i "forhistorisk" båt. Oppvisningen i år ble på Kurbadet hvor hollenderne hadde egen oppvisning. Mange folk og god applaus.
På kvelden var det fest på Øvre Myra, hvor ordføreren overrakte en gave fra kommunen.
1997-1998
På vårt nyttårsball var det i år også svenske gjester.
10 oppvisninger dette året. Senterpartiets landsmøte, mållaget, losjen er noen stikkord.
Hyggelig var det å stå espalier da Vigdis og Lasse giftet seg i Hem kirke.
Den store begivenheten i 1998 var turen til Chichester Folk Festival i England.
22 glade reisende ble hentet på Stansted og fraktet til Chichester, "hovedstaden" i West Sussex.
Ordføreren tok vel imot oss. Vi kvitterte for hyggelig lunsj med tre oppvisninger rundt i byen. På kvelden danset vi sammen med våre verter. Den store avslutningen var utenfor den vakre katedralen. En meget vellykket tur, med et lydhørt og begeistret publikum.
I september kom våre engelske dansevenner på gjenvisitt. De opptrådde blant annet på gymnaset hvor Sandefjords Blad skriver " Artig dans i "videregående"
Overskrift: "Og applausen satt".
Siden Den kulturelle skolesekken ble et prøveprosjekt høsten 1997, har Sandarringen deltatt med fire til fem instruktører hvert år. Dette har vært et meget vellykket prosjekt, og vi er fortsatt med. Dette går ut på at vi lærer de 5.kl. som ønsker det, en del norsk sangleiker, sangdanser, og folkedanser. Tilbudet er 5 skoletimer til hver klasse. Instruktører har vært: Gunlaug, Solfrid, Svein Olav, Bjørg, Sissel.
1999
Den altoverskyggende begivenheten dette året var planleggingen av det store tusenårsballet på Park Hotel. I samarbeid med Grenland stildansgruppe skulle vi for første gang holde ball utenfor Kurbadet. Kurs ble holdt, danser som Kvadrilje, Lancier, Fandango, engelske danser m.m. ble innøvd. Dansere fra 17 leikarringer var invitert.
Da koret "Koriaden" hadde sin debut på Kurbadet. Det ble blant annet danset springdans.
Syv par dro til Kristiansand på stildanskurs. Vi møtte dansere fra blant annet Rogalandsringen og Grenland stildansgruppe. Vi prøvde blant annet å danse Schubertvalsen og Pas de Spagne. Solfrid Røed var en av tre instruktører.
Kurbadet trengte maling, og vi malte.
Ballettskolen i Sandefjord satte opp Nøtteknekkeren i Hjertnes. 4 par fra Sandarringen var dansere. De fikk utdelt noen barn de skulle være foreldre for, i tillegg til dansen, en Mignon.
På Kurbadet var det førjulsmoro. Dans av forskjellige grupper og presentasjon av diverse husflidarbeid.
2000
258 påmeldte til tusenårsballet. 16 leikarringer blir representert, samt to svenske ringer. Både Sandar Spellemannslag og Christiania Thour og Runddansensemble skal spille opp. I alt 22 danser står på ballkortet, hvor Kvadrilje og Lanciers fra Vadsø kanskje er de mest krevende.
Etter ballet skrev lokalvisen
" Vakre damer i parykker og ballkjoler. Stramme menn i sjaketter og smoking - det var virkelig stil i bankettsalen på Rica Park Hotel lørdag kveld"
og fortsetter "- Har du noen gang danset Pompadour, Beethoven menuett, kvadrilje eller Signora Aurettis dans? Har du drømt om å gjøre det da? Iført den vakreste ballkjole du kan tenke deg - og med et nett lite ballkort rundt håndleddet?".
Det ble et stilig ball - passende til et tusenårsskifte.
2001
Vi reiser på stildanskurs til Strømstad. En hyggelig båtreise, god forpleining på Laholmen hotell og dans med mye latter.
Vi hadde også polskurs dette året.
Oppvisningene dette året var ved byens institusjoner og ved Sandar Spellemannslags 20- årsjubileum.
Nøtteknekkeren trengte dansere igjen, og vi var med for andre gang.
Vi danset Mignon.
Noen av oss er med i den kulturelle skolesekken, og lærte skolebarn blant annet enkle sangdanser.
Igjen retter vi blikket vestover og besøker The Chichester Folk Festival.
Lokalavisen i Chichester kaller det " An international mix for traditional
folk festival". Denne festivalen har vært hvert år siden 1930.
2002
Oppvisningsdansene dette året er en blanding av stil- og folkedanser; Kjære du mi Randi, Eg rodde me ut, Vesle Kari vår, Pariserpolka, Tølastep, 4-tur fra Romerike, 6-mannsreel, Springdans fra Vestfold, Beethoven Lille Menuett, Schubertvals, Den Store Menuetten, Fransese og Pompadour.
To par reiste på stildanskurs til Sverige. Mange av våre danser kommer derfra.
Våre engelske dansevenner fra Chichester kom på hyggelig gjenbesøk.
Mye dans og latter.
Ett par var på et lærerikt sangdansseminar i Oslo.
Nyttårsballet fortsetter. Vi danser nå flere ulike typer kvadriljer. 90 gjester i år.
Vi danser også på Grenlands ball på Heistad klubbhus.
2003
På ballkortet står det: "Hvad er hensikten med dands? Ikke maae du, gode Yngling og Pige troe at Fornøielsen er den vigtigste hensikt, nei- der er Noget, der efter min meening er mere væsentlig. Den giver deg Anstand og udvortes Værdighed, og først naar du erholder den, først da bliver Dandsen til en ædel Forlystelse, ikke alene for dig selv, men ogsaa for Enhver, som skuer deg..."
Vi arrangerer flere kurs, både i stildans, vals og tango.
Sommerens høydepunkt var oppvisning i Fon i Re kommune. Vi danset Den Store Menuetten, Schubertvals, Signora Aurettis dans, Lanciers fra Vardø, Prinsesse Alexandrines Kvadrilje. Fire par deltok.
Vi deltok også i Vestfold kulturfestival i Badeparken. Vi danset Tyske major, Beethovens Menuett, Schubertvals, Lanciers fra Vardø og Den Store Menuetten. Fire par danset.
Sommerball på Sundvollen, Ball på Losby Gods, i Vestfossen og i Grenland.
Vi er med i Nøtteknekkeren igjen.
2004
Nyttårsballene fortsetter. Vi danser danser i tidsspennet 1670 til 1905.
Svein Fagerli underholdt med dikt av Herman Wildenwey og Andre Bjerke.
Sandar Spellemannslag var utvidet til 10 musikere med sikker dansetakt.
Vi reiser til ballet hos våre naboer i Grenland stildansklubb. 11 dansere fra oss deltar.
2005
Året deles i to. Før sommeren øver vi mot 17.´mai- oppvisningen.
Fra høsten øver vi mot vårt årlige ball.
Dette året deltar vi på ball i Grenland, sommerball på Vestfossen, desemberball på Vestfossen.
Haugtussa hadde leikfest, to par fra oss hygget seg der.
Aktivt kursår; Stildanskurs på Krogstad Herregård, eget stildanskurs på Laholmen, Sverige, Vindfjellkurs i regi av Grenland stildansgruppe og Sørmarka-kurs med kurs i Nasjonalkvadrilje og Julekvadrilje.
Vårslepp til Moseldalen. 10 par hygget seg i Bernkastel på hotell Moselblumchen.
Strålende vær, god mat og drikke, og gode venner.
2006
Vårt eget kurs på Laholmen fortsetter. Solfrid Røed leder oss gjennom nye og gamle danser.
Vi er reisende i ball; vi besøker Grenland stildansgruppe, ball på Losby gods og det tradisjonsrike sommerball på Vestfossen.
Haugtussa har alltid fine leikfester, vi var også representert der.
Nytt i år var stildansoppvisning i foajeen på Hjertnes. Vi danset kvadriljer blant publikum.
Nyttårsballet hadde igjen stor oppslutning.
"I Aften byder vi opp til Dans i Kurbadets store Sal. Et Orchester spilder de mest modærne Danse fra Continentet, baade Kvadrilje, Menuet og Polka".
2007
For første gang reiser tre par til dansekurs i Danmark. På en slitt, men meget hyggelig folkehøgskole gis opplæring i franske og amerikanske stildanser. Artig å oppleve hvor mye nærmere fransk stildans er ballett enn vår stildans. Hyggelig vertskap, meget velsmakende måltider og dans fra morgen til kveld. Tur til Odense hvor vi følte oss hjemme.
Vi trives i Strømstad og hygger oss på nok et dansekurs der.
Ekteparet Finne holder kurs i Laendler.
Noen besøker lørdagskurs hos Kvadriljetten. Noen danser møter vi for første
gang der.
Vi opptrer for Mållaget og Historielaget.
2009
I år har Sandarringen hatt 21 stildansere og 99 utøvere av Line Dance.
Eirin Martinen har vært leder.
_________________________________________________________________________
14.nov. markerte Sandarringen sitt 60-års jubileum med et kulturarrangement og en etterfølgende fest. Sandefjord Sangforening deltok med en egen avdeling og samdans/spill med Sandarringen. På kvelden var det fest for i alt 58 tidligere og nåværende medlemmer. Gjester fra Haugtussa og Tunsberg Leikarring var våre gjester.
______________________________________________________________________
Ringen hadde utferdstrang og 6 par dro til Chichester, England på gjenvisitt.
I tillegg til eget nyttårsball, var vi representert på ball I Østfold og Grenland.
_______________________________________________________________________
Det ble avholdt kurs i Line Dance, og 2 par reiste til Gavelstad på Grenlandringens årlige kurs.
Vår hyggeligste kursutflukt dette året var turen til Thorskog slott i Sverige.
2010
Svein Olav Løberg har overtatt som leder.
Nytt i år er kurs i Tsjekkia og Dresden som et par deltok i. Stildanskurs i Oslo og på Gavelstad har også utvidet kontaktnettet og danseferdighetene.
_________________________________________________________________________
Artig i år var besøket av en dansegruppe fra Litauen. De gikk på skole og hadde dans som valgfag. De var spreke og dyktige!
_________________________________________________________________________
Signe Løberg holdt kurs i springdans på VestFolk.
_________________________________________________________________________
Oppvisningen vår på bygdetunet i Hedrum var vellykket. Mange folk, pent vær og
hyggelig stemning.